Veilig fietsen in het donker. Alles over fietsverlichting
Het is herfst. De dagen worden korter, de schemer valt eerder in dus… de kans dat je vaker in het donker fietst wordt steeds groter. Afgelopen maanden heb je er misschien niet naar omgekeken, maar: is jouw fiets wel goed verlicht? Jaarlijks raakt één op de vijf fietsers betrokken bij een ongeluk in het donker, vaak door het ontbreken van een goed werkend fietslicht. In dit artikel ontdek je waarom het zo belangrijk is om je fietsverlichting AAN te zetten in het donker, hoe het ook alweer zit met de regels voor fietsverlichting en wat je nog meer kunt doen om op te vallen in het donker.
Waarom fietsverlichting AAN in het donker?
Wanneer je in het donker met fietsverlichting aan fietst, neemt niet alleen jouw eigen veiligheid toe, maar ook die van anderen op de weg. Hier zijn enkele redenen waarom fietsverlichting belangrijk is:
- Verbeterde Zichtbaarheid: Met fietsverlichting val je meer op voor andere weggebruikers. Dit vermindert het risico op ongelukken, omdat automobilisten, fietsers en voetgangers je beter kunnen zien.
- Betere Zichtbaarheid voor Jou: Fietsverlichting zorgt ervoor dat je de weg voor je duidelijk kunt zien, waardoor je obstakels en gevaarlijke situaties kunt vermijden.
- Wettelijke Vereiste: In Nederland is het verplicht om fietsverlichting te gebruiken in het donker en bij slecht zicht. De regels lees je hieronder.
Regels voor fietsverlichting
Ga je fietsen in het donker, dan moet je in ieder geval aan deze regels voldoen:
- Kleurkeuze: Wit of geel licht aan de voorkant, rood aan de achterkant.
- Rechtdoorzee: Lampen moeten recht vooruit of recht achteruit schijnen.
- Geen Verblinding: Voorkom verblinding van andere weggebruikers.
- Zichtbaarheid: Zorg dat niets het zicht op de lampjes belemmert.
- Stabiliteit: Vermijd knipperende lampjes.
- Twee wielen, twee Lichtjes: Bij twee voorwielen, twee witte of gele lampen aan de voorkant.
- Simpel Houden: Extra verlichting of spaakverlichting is niet toegestaan.
Hoe val je op in het verkeer?
Nu je begrijpt waarom zichtbaarheid in het donker van vitaal belang is, laten we eens kijken naar hoe je ervoor kunt zorgen dat je opvalt:
- Zet je fietslamp op tijd aan: Een eenvoudige regel is om je fietsverlichting aan te zetten zodra de straatverlichting aangaat. Onthoud dat verlichting ook bij regen en mist verplicht is.
- Controleer je fiets: Regelmatig controleren of je fietsverlichting en reflectoren in orde zijn, is essentieel. Zeker na de zomermaanden waarin je fietsverlichting minder hebt gebruikt. De VVN Fietscheck kan je helpen om te bepalen of alles goed werkt. Als er iets kapot is, repareer het dan snel of breng je fiets naar een fietsenmaker.
- Kies opvallende kleding: Draag bij regen, schemering en in het donker felgekleurde of lichtgekleurde kleding. Reflecterende strips kunnen ook bijdragen aan een betere zichtbaarheid.
Terug
Deel het met uw vrienden!
Meer Nieuws
Nu er weer een serieus koufront is, is het goed om verstandig met de accu van de e-bike om te gaan. Want je laat je elektrische fiets(accu) toch niet in de kou staan?
Het is winter en dat betekent dat het tijd is om je fiets winterklaar te maken! Of je nu een fervent fietser bent of je fiets slechts af en toe gebruikt, de koude maanden kunnen zorgen voor extra slijtage en schade aan je geliefde tweewieler. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige tips die je kunt volgen om je fiets in topconditie te houden tijdens de wintermaanden.
De herfst - een tijd waarin de dagen korter worden, de temperaturen dalen en de bomen hun bladeren laten vallen. Voor sommigen kan dit seizoen ontmoedigend klinken, maar voor fietsliefhebbers misschien wel het fijnste seizoen. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Wist je dat 20% van alle fietsongelukken gebeuren in het donker? Wanneer je ’s avonds of ’s nachts gaat fietsen is het belangrijk dat je fiets goed verlicht is. Maar hoe weet je of jouw fiets wel goed verlicht is? In dit artikel lees je hoe je de beste fietsverlichting kiest en waar je op moet letten.
Het begon allemaal uit een droom...
We droomden van een fiets zo eenvoudig en mooi als eenvoudig
en aangenaam voor het gebruik, een fiets waarvan de vorm gewoon de functie uitdrukt.
E-mobiliteit is een gebied waarop een aantal motorfietsfabrikanten zich de afgelopen jaren op hebben gespecialiseerd. De modellenreeks van GASGAS zet een behoorlijke stap met zoveel modellen die zijn ontworpen om een breed scala aan rijders te bereiken, van serieuze downhillers tot trailrijders en zelfs trekking ebikes.
Husqvarna heeft een groot aanbod e-bikes in haar assortiment. Fietsen die geschikt zijn voor het alledaagse woon-werkverkeer tot fietsen welke geschikt zijn voor de meest extreme omstandigheden.
De fietsaccu is een onmisbaar onderdeel voor een elektrische fiets. Helaas gaat de fietsaccu minder lang mee dan de e-bike zelf. Omdat het vervangen van een fietsaccu een dure grap is, probeer je natuurlijk om deze zo lang mogelijk in optimale conditie te houden. Hierbij een aantal handige tips om je fietsaccu langer te kunnen gebruiken.
Hoewel het gebruik van een helm in Nederland niet verplicht is, raakt de helm wel steeds meer ingeburgerd. Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een helm? Het belangrijkste is dat een helm lekker zit. Je hebt helmen in verschillende vormen en maten. Probeer een helm dus eerst even uit.
Het nieuwe seizoen begint met wijzigingen van de producten van ENRA. Lees hieronder de belangrijkste wijzigingen.
Wie op zoek gaat naar een nieuwe e-bike komt al snel de term ‘beltdrive’ tegen. Het is een van de vele mooie technische ontwikkelingen van de fiets. Eenvoudig gezegd betekent beltdrive niets anders dan riemaandrijving. Maar wat is het precies en wat zijn de voor- en nadelen? Kortom, wat heb je eraan?
osch eBike-displays bieden voor elke behoefte een passende begeleider – van de minimalistische bedieningseenheid tot de alles-in-één boordcomputer en de smartphone-oplossing op het stuur. Om de verschillende displays te kunnen vergelijken en de beste persoonlijke keuze te maken, is het nuttig om onderscheid te maken tussen verbonden en niet-verbonden displays.
Bij ons verkrijgbaar de cadeaupas
Leuk om te geven of te krijgen en komt altijd van pas..!!
Het smart systeem leidt je naar de digitale eBike-toekomst. De eBike Flow-app, de accu, het display, de bedieningseenheid, de drive unit en het Bosch eBike ABS zijn volledig verbonden in het smart systeem. Door regelmatige updates over the air blijven ze altijd up-to-date en worden ze uitgebreid met nieuwe functies. Je kunt alle functies van het smart systeem bedienen via de eBike Flow-app. Of het nu op weg naar het werk is of in het weekend op de trail: met de technisch en visueel nauwkeurig afgestemde onderdelen kun je jouw rijervaring aanpassen en het fietsplezier naar een hoger niveau tillen.
De MK1-E Gen. 3: een snelle, veilige en super gemakkelijk te rijden e-bakfiets met auto-achtig comfort .
Tweewielerservice van Laarhoven in Best bestaat in April maand 25 jaar. Helaas is het feest vanwege corona uitgesteld, maar de twee eigenaren Wil en Robert van Laarhoven kijken alsnog vol trots terug op hun samenwerking van de afgelopen jaren.
Tweewielerservice van Laarhoven is op facebook te vinden!